четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Фолиева киселина Vs. фолат

текст и снимка: Елица Лукова

Често посягаме към хранителните добавки без дори да се замисляме за риска, който поемаме. Знаем ли достатъчно за ползите и вредите от тях? Напоследък се изписаха тонове мастило за ползите от фолиевата киселина за предотвратяване на вродени аномалии на плода, като спина бифида, и нито дума за евентуалните неблагоприятни ефекти от нея

Фолиевата киселина е витамин от група В и спада към водноразтворимите витамини, излишните количества от които се отделят чрез урината. Това означава, че тялото ни не натрупва запаси от нея. Тя участва в образуването на кръвните клетки, важна е за правилното функциониране на мозъка и нервите. Недостигът на фолиева киселина и витамините B6 и B12 може да доведе до високи нива на хомоцистеин в кръвта, което се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, рак и болест на Алцхаймер.

Естествената форма на фолиевата киселина се нарича фолат и се съдържа в големи количества в зелените листни зеленчуци, ядките, бобовите растения, пълнозърнестия хляб и в някои плодове.

Възможно ли е изобщо този толкова важен за нашия организъм витамин да създава какъвто и да било риск? Според проучване, оповестено в сайта на Американската медицинска асоциация, съществува връзка между продължителния прием на високи дози фолиева киселина и повишения риск от рак. Фолиевата киселина предпазва здравите клетки от превръщането им в предракови, но може да предизвика растеж на вече съществуващите предракови клетки, ако имунната система не е достатъчно здрава, за да ги елиминира.

А австралийски изследователи твърдят, че при деца, родени от жени, приемали фолиева киселина през късните етапи от бременността, се наблюдава повишен риск от астма. Те съветват фолиевата киселина да се приема един месец преди зачеването и през първия триместър от бременността. Във всички останали случаи е много по-здравословно да набавяме нужната на организма фолиева киселина чрез балансиран хранителен режим. Учените са единодушни, че богатите на фолат храни не крият подобни рискове за нашето здраве.

Публикувано в www.missis.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар