петък, 19 септември 2014 г.

Лаго Маджоре и Боромеовите острови – дар от боговете. Част втора

Текст и снимки: Елица Лукова


Макар някога Изола Бела да е бил гола скала, днес несъмнено той е перлата на архипелага. Като късче от рая, паднало на Земята, вторият по големина остров омагьосва своите посетители с многобройни статуи, фонтани, благоуханни цветя и бели пауни, които се разхождат гордо из градините.


През 1632 година граф Карло III Боромео възлага строителството на двореца и създаването на приказните градини на едни от най-известните италиански архитекти по това време – Кривели и Рикини, а именитите скулптори Симонети и Реснати извайват прелестните статуи. Първоначално островът носел името на съпругата на графа –Изабела, но по-късно е наречен Изола Бела (Красивият остров).

В двореца могат да се видят старинни мебели, изящни полилеи от Мурано и многобройни картини от известни художници, като Лука Джорадно и Джовани Панини.

Обиколката на двореца задължително минава през подземните помещения, наречени Grotto (пещерата).

Декорираната с камък и мрамор „пещера” е създадена, за да осигурява прохлада в горещите летни дни.След „пещерата” посещаваме в галерията с красиви фламандски гоблени от XVI, изобразяващи битки между митични животни.
Приказните градини, създадени от известните италиански архитекти Кривели и Рикини през XVII век
Най-впечатляващ е т.нар. амфитеатър, увенчан със статуята на еднорогСред приказната феерия от цветове грациозно се разхождат снежнобели пауни


Благоуханните цветя…


…изящните статуи…… и ефирните бели създания навсякъде из градините допълват усещането ни за приказна нереалност.
Пауните, отдавна свикнали с многобройните туристи, охотно кокетничат пред обективите...... и са готови на всичко, за да привлекат вниманието имОт най-високата от десетте тераси на градините се разкрива пленителна гледка към Лаго МаджореЛаго Маджоре


Цитрусовите плодове са едно от многобройните свидетелства за мекия климат в района


От Изола Бела се разкрива магнетична гледка към най-малкия от Боромеовите острови, обитаван от едва 32 жители. Макар да контрастира ярко с разкоша на Изола Бела и Изола Мадре, живописното рибарско селище впечатлява с неповторима романтика и очарование.Изола дей Пескатори


Преди близо два века именитият френски писател Стендал възкликва: „Какво може да каже човек за Лаго Маджоре и Боромеовите острови... освен да съжали хората, които не са изгубили ума си по тях”, а друг път споделя: „Ако имаш сърце и една риза, продай ризата си и посети Лаго Маджоре”. Мнозина майстори на перото, от Гьоте и Стендал до Д.Х. Лорънс и Хемингуей, са попаднали в плен на магията на италианските езера, но дори техните думи бледнеят пред приказната им красота.

Лаго Маджоре и Боромеовите острови – дар от боговете. Част първа

Публикувано в www.pateshestvenik.comНяма коментари:

Публикуване на коментар