неделя, 3 ноември 2013 г.

Минимално инвазивни техники за диагностика и лечение на инфертилитет при жените

 
текст: Елица Лукова
снимка: www.foter.com

Безплодието е термин, който описва невъзможността здрава двойка да постигне бременност в продължение на година или неспособността на жената да износи плода до термина и има две или повече неуспешни бременности. За да бъде установена причината за безплодието, се налага мъжът и жената да си направят изследвания. Медикаментозното лечение и високотехнологичните процедури дават шанс на много жени с репродуктивни проблеми да имат успешна бременност.

Основни причини за инфертилитет (безплодие) при жените
Непроходимост на маточните тръби (тубарен фактор)
Състоянието на фалопиевите тръби е особено важно, тъй като сперматозоидите трябва да преминат през тях, за достигнат до яйцеклетката и да я оплодят, след което ембрионът да стигне до матката, където има подходящи условия за развитието му. Ето защо, преди да се започне лечение за инфертилитет, е необходимо да се установи дали маточните тръби не са увредени от прекарани в миналото коремни операции, инфекции на половите органи или ендометриоза.

Нарушена овулация
Проблемите, които пречат на отделянето на годна за оплождане яйцеклетка най-често са функционални и се лекуват медикаментозно, като рядко се прибягва до ин витро оплождане.

Миома
При близо 50% от жените над 35 годишна възраст в България се наблюдава образуване на миомни възли – доброкачествени (много рядко злокачествени) туморни образувания в миометриума (мускулната тъкан на матката). Те деформират матката, предизвикват абнормални кръвотечения, менструални болки, контракции, блокиране отворите на маточните тръби и водят до инфертилитет. Лечението на миомните възли се извършва чрез хирургическото им отстраняване (миомектомия).

Ендометриоза
Това е състояние, при което лигавицата на матката (ендометриум) се разраства в други тазови структури извън маточната кухина. При жени с напреднал стадий на ендометриоза често се наблюдават различни проблеми, които могат да доведат до инфертилитет – сраствания, водещи до нараняване или блокиране на фалопиевите тръби, наличие на възпрепятстващи оплождането токсини в перитонеалната секреция, смущения в имунната система, нарушения в овулацията или хормонален дисбаланс.

Поликистоза на яйчника
Установено е, че около 25% от жените с репродуктивни проблеми страдат от поликистоза на яйчника. Етиологията на заболяването и до днес не е напълно изяснена въпреки многобройните проучвания в тази насока. Няколко фактора, свързани с поликстозата на яйчника водят до безплодие – намалена секреция на гонадотропин от хипофизата, периферна инсулинова резистентност, повишени нива на адреналин, норадреналин и андрогени, дисфункция на няколко фактори на растежа.

Нови методи за диагностика и лечение
Трансвагинална лапароскопия
Трансвагиналната лапароскопия е минимално инвазивна техника за пряко визуализиране и оценка на яйчниците и фалопиевите тръби при жени с репродуктивни проблеми. Методът е използван за първи път в световната практика през 1998 година при инфертилни пациентки без очевидна патология. В България навлиза през 2012 година, когато клиника „Малинов” става един от трите медицински центъра в Европа, прилагащи трансвагиналната лапароскопия.

Методът дава възможност за прецизен преглед на репродуктивните органи, което позволява на специалистите да поставят бърза и точна диагноза с цел определяне на подходящо последващо лечение. Процедурата се състои в пункция през влагалищната стена зад шийката на матката с помощта на фин инструмент и проникване в коремната кухина с тънка оптика, снабдена с камера, което позволява визуализация на тубо-овариалните структури в нормалното им положение. Този метод е по-малко инвазивен в сравнение с конвенционалната лапароскопия, осъществявана през пъпа. Пациентките напускат болницата още същия ден и около 90% от тях не изпитват следоперативни болки.

Трансвагиналната лапароскопия се използва и като оперативен метод на лечение при жени с поликистоза на яйчника и ендометриоза, като от клиника „Малинов” отчитат около 32% спонтанно забременяване след процедурата без прилагане на допълнителни техники за асистирана репродукция.

Офис хистероскопия
Методът позволява на лекарите чрез пряка визуализация да извършат надеждна проверка на маточната кухина, да определят наличието на деформации, да открият и отстранят полипи, миоми и септуми. При тази манипулация се въвежда хистероскоп (тънък оптичен инструмент с диаметър 2,9 мм) през шийката на матката и цервикалния канал в маточната кухина. Процедурата е минимално инвазивна и практически безболезнена, може да се извърши в амбулаторни условия без анестезия, а пациентката да напусне клиниката непосредствено след това.

Съвременните минимално инвазивни оперативни техники, които се прилагат в клиника „Малинов” целят от една страна установяване на причината, довела до стерилитет, а от друга – отстраняването й, което в редица случаи води до спонтанно забременяване след това.
Публикувано в www.bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар