снимка: www.foter.com
Диетолозите често ни съветват да включим повече плодове,
зеленчуци, риба и пълнозърнести храни в менюто си. Делят мазнините на „добри” и
„лоши”, въглехидратите – на „бързи” и „бавни”... и като че ли въпросът за
произхода на храната, която поемаме, остава малко на заден план. От друга
страна, струва ли си да плащаме толкова висока цена за плодове и зеленчуци,
само защото съдържат малко повече витамини и минерали в сравнение с
конвенционално отглежданите си събратя? Не е ли достатъчно да измием и обелим
кората, където се натрупват значително количество химикали, за да си осигурим
здравословна храна на много по-разумна цена?
Освен многобройните изисквания към качеството на почвата,
върху която се отглеждат, едно от основните предимства на био културите е, че
те не трябва да бъдат пръскани с пестициди. Това са широко използвани в
традиционното селско стопанство препарати за растителна защита, остатъци от
които се откриват в нашата храна и повечето хора имат своеобразни „депа” в
организма си, поради натрупването им в продължение на години. Най-уязвими са
бременните жени и децата. Пестицидите могат да преодоляват плацентарната
бариера при бъдещите майки, а при кърмачките те преминават безпрепятствено чрез
кърмата в новороденото. Могат да доведат до изоставане в развитието, двигателна
дисфункция, поведенчески разстройства, като в много случаи ефектът се проявява
години след като човек е подложен на тяхното действие.
Проучванията сочат, че някои плодове и зеленчуци натрупват
повече пестициди, докато в други се откриват в много малки количества. Ябълките, гроздето, черешите, крушите,
марулите, морковите,
ягодите, прасковите и нектарините са сред рекордьорите в натрупването, затова е
за предпочитане да купуваме био продукция. Към втората група спадат лукът,
доматите, патладжанът, броколите, сладките картофи, грахът, динята, кивито,
ананасът и мангото.
При биологичното животновъдство, за разлика от
конвенционалното, е забранено даването на растежни хормони и антибиотици на
животните. Те трябва да бъдат отглеждани в условия, които запазват естественото
им поведение, да имат достъп до открити площи, а храната им да не съдържа ГМО и
вторични животински продукти.
И, макар рибата да е ценен източник на протеини и омега-3
мастни киселини, проучванията показват, че в много случаи тя може да съдържа
живак, ДДТ, полихлорирани бифенили (ПХБ), диоксини и много други опасни за
нашето здраве химикали. Тъй като е трудно да разберем дали рибата, която
слагаме на трапезата си е от екологично чист район, децата, бременните жени и
кърмачките трябва да избягват консумацията на видове, които натрупват тези
замърсители в големи количества, като акула и риба-меч.
А с риск да разочаровам любителите на био чипса,
шоколадовите десертчета и бисквитите ще спомена, че в този случай „био” не е
синоним на „здравословен”. Макар и приготвени от органични съставки, те също
съдържат много захар, сол и мазнини, така че консумирайте умерено!
Публикувано в www.facebook.com/Ladyzdrave
Няма коментари:
Публикуване на коментар