неделя, 8 декември 2013 г.

Вулканите в Италия. Част първа

текст: Елица Лукова
снимки: Елица Лукова / www.foter.com

За нас вулканите са нещо екзотично, далечно и непознато. Мислим си, че е истинска лудост да се живее в подножието или по склоновете на някой вулкан, който тиктака като бомба под краката ни и в един миг може да срине всичко, което сме градили цял живот. Съвсем не толкова отдавна изригването на исландския вулкан с трудното за произнасяне име Ейяфятлайокутъл затвори почти цялото въздушно пространство на Европа. Всъщност, само на територията на Италия те са 12, три от които – активни. Вулканизмът на тази любима за много хора туристическа дестинация се дължи на близостта ѝ до границата между Евразийската и Африканската тектонични плочи, а подпъхването на едната под другата води до изригване. Италианците обаче като че ли не мислят толкова за потенциалните опасности, а се опитват да ги представят като поредната туристическа атракция.

ВЕЗУВИЙ
Вулканите биват активни, спящи и изгаснали, но освен това, те са и непредсказуеми. Дори след стогодишен „сън”, някой от тях може да се пробуди и да се превърне в едно от най-унищожителните природни бедствия. Всички сме чували за Помпей и Херкулан, погребаните под тонове вулканична пепел градове в подножието на един от най-опасните вулкани в света – Везувий. След повече от век покой, през 79 г.н.е. Везувий започва да дава признаци на активност, но малцина осъзнават грозящата ги опасност и напускат домовете си. Вулканът изригва на 24 август, като освен лава, той изхвърля в атмосферата огромни количества пепел. В продължение на много години се смята, че хората са загинали от задушаване, но последните проучвания показват, че причината за смъртта им е достигането до градовете на горещи вълни с температура до 250˚C, които буквално са „изпарили” телата. Само за няколко часа Помпей е затрупан от 6 метра дебел слой вулканична пепел, което консервира града за векове. Подобна е съдбата на Херкулан и още няколко града в околността.

 Везувий

 Днес Помпей е един от най-забележителните археологически музеи на открито, който дава чудесна представа за живота и културата на римляните. Павирани улици, къщи с красиви фрески и мозаечни подове, винопродавници и публични домове свидетелстват за живота, който е кипял, преди вулканът да го превърне призрачен град.


 Помпей


 Помпей

 Помпей

 Помпей

При разкопките археолозите се натъкват на кухини. От направените гипсови отливки се разбира, че там е имало хора, чиито тела са се „изпарили” от горещите вълни, достигнали Помпей.

Везувий е стратовулкан (с висок коничен кратер, образуван от пластове втвърдена лава, тефра и пепел). Последната му активност е през 1944 година. Никой не може да каже кога ще се пробуди отново и колко разрушителен ще бъде гневът му. За него са характерни както слаби изригвания с изхвърляне на много течна лава, лавови фонтани, езера и потоци, така и по-силни и дори много експлозивни изригвания със смъртоносни пирокластични потоци. Това, което го превръща в един от най-опасните вулкани в света е, че той е разположен в много гъсто населен район, а хората се заселват все по-високо по склоновете му. Само на 12 км от Везувий се намира третият по големина град в Италия – Неапол, който има почти един милион жители, а още толкова могат да бъдат засегнати от евентуално бъдещо изригване. Положението се усложнява още повече от наличието на друг, потенциално също толкова опасен вулкан, разположен в непосредствена близост – Флегрейските полета.

 ФЛЕГРЕЙСКИ (ГОРЯЩИ) ПОЛЕТА
Този вулкан, разположен недалеч от Неапол, се характеризира със силно експлозивни изригвания, последното от които е през 1538 година. Макар горещите извори и газовите емисии да подсказват наличието на активни магмени огнища, в момента няма никакви признаци за активизирането му.

ИСХИЯ
Още един спящ стратовулкан с експлозивни изригвания, разположен северозападно от Флегрейските полета и в близост до Неаполитанския залив. Последното му изригване датира от 1302 година.

 ВУЛСИНИ
Вулсини е вулканичен комплекс, разположен в централна Италия на площ около 2200 кв.км. Той е вулкан тип калдера, който се образува при сриването на вулкана вътре в него. Последното му изригване е през 104 г. пр. Хр. и се характеризира с експлозивни изригвания. Учените го смятат за (вероятно) изгаснал.

МОНТЕ АЛБАНО
Той е спящ стратовулкан с експлозивни изригвания, разположен югоизточно от Рим.

АМИАТА
Още един (вероятно) изгаснал стратовулкан с експлозивни изригвания, който представлява комплекс от лавови куполи. Разположен е в южна Тоскана. Последното му изригване е преди 200 000 години.

Това са вулканите в континенталната част на Италия. Във втората част на статията ще разгледам тези на Еолийския архипелаг, на остров Сицилия и в Средиземно море.

Вулканите в Италия. Част втора 

Публикувано в www.bg-damma.com 

1 коментар: